Erdogan prozvao strane ambasadore zbog provokativnih poteza

sanel
By sanel

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas tokom obraćanja hiljadama pristalica u gradu Samsunu, kako su neki od ambasadora stranih zemalja akreditovanih u Ankari učinili provokativne poteze u vezi sa posljednjim operacijama u zemlji, a u okviru kojih je zbog navoda o korupciji privedeno oko 60 lica, među kojima i osobe bliske aktuelnoj vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

„Vrlo je zanimljivo primijetiti da u posljednje vrijeme ambasadori učestvuju u provokativnim aktima. Želim im poručiti: ‘Radite svoj posao. Ukoliko izađete iz okvira vaših nadležnosti naša vlada može djelovati u granicama svojih nadležnosti. Nemamo obavezu držati vas u našoj zemlji. Ukoliko bi naši ambasadori u vašim zemljama ušli u slične igre, samo nam javite. Ne biste ih vi morali protjerivati, mi bismo ih povukli“, rekao je Erdogan prozivajući grupu ambasadora koje nije imenovao za učešće u provokativnim potezima u okviru operacije započete u Istanbulu, podsjećajući kako podržava rad pravosuđa, koje, kako je rekao, mora djelovati isključivo u okvirima svojih nadležnosti.

Nakon obraćanja u Samsunu, turski premijer je posjetio i grad Ordu, na crnomorskom primorju.

Govoreći o operaciji započetoj u Istanbulu, Erdogan je kazao kako se radi „o igri usmjerenoj protiv njegove vlade i Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na čijem se čelu nalazi, ali ponajviše usmjerenoj protiv turskog naroda i razvoja Turske“ koji, kako je kazao, „nekima očigledno smeta“.

Podsjećajući na razvoj zemlje u posljednjih 11 godina, koliko je na poziciji prvog čovjeka turske vlade, premijer Erdogan je naglasio da je u tom periodu bruto nacionalnih dohodak povećan za tri puta, kako je isplaćen kompletan dug Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), te ralizirani ogromni projekti u oblasti infrastrukture, među kojima i projekti mostova, tunela i puteva, koji su zbog visine ulaganja postali svjetski poznati.

„Pa bih upitao samo da li u zemlji sa takvim razvojem, u zemlji koja bilježi ekonomski rast kada stagniraju brojne svjetske ekonomije, da li utakvoj zemlji vlada korupcija?! Razmislite. Da li bi naš razvoj bio moguć, da su istiniti navodi o korupciji“, pojasnio je.

„Korijen ove igre je vani. Postoje kriminalne grupe u državi. One su u toj igri iskorištene kao plaćenici, kao izvršioci. Domaći saveznici, pijuni globalnih sila u ovoj zavjeri su iskorišteni. Mi ćemo im pokvariti igru. Pokvarili smo im igru tokom događaja u parku Gezi, pokvarićemo ponovo, znajte to“, poručio je Erdogan.

U operacijama započetim u Istanbulu, u vezi sa navodima o korupciji priveden je veliki broj privrednika, sinovi dvojice ministara u vladi i načelnici pojedinih općina. Deset od ukupno 60 privedenih pušteno je na slobodu zbog nedostatka dokaza, a od pravosuđa je zatraženo što skorije iznošenje dokaza o pomenutim navodima i postupanje unutar okvira nadležnosti pravosudnih institucija.

(AA)

Share This Article