Indonežani traže halal medicinu

sanel
By sanel

Indonežanska ulema je pozvala sve farmaceutske firme da počnu sa primjenom halal načina u proizvodnji farmaceutskih proizvoda, kao što su lijekovi i vakcine. To bi podrazumijevalo i njihovo obilježavanje halal naljepnicama i izdavanje halal certifikata.

“Farmaceutski proizvodi su isti kao i prehrambeni proizvodi, i stoga moraju biti halal da bi ih muslimani konzumirali,” kazao je Marouf Amin, predsjednik Vijeća uleme Indonezije (MUI), prenosi Abtara news.

On je dodao da vlada mora poštivati potrebe muslimana, dodavši da je konzumacija halal proizvoda dio njihove vjere. Certificiranje medicinskih proizvoda je pokušaj da se muslimani sačuvaju od harama (zabranjenog).

“Halal i haram pitanja moraju biti regulirana zakonom”.
 
Amin je rekao i da MUI također ohrabruje vladu da pomaže industriju za proizvodnju halal farmaceutskih proizvoda kroz aktivnosti istraživanja i razvoja.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska zemlja gdje muslimani čine 86,1 posto, od 235 miliona stanovnika.

Koncept halal – što znači dopustivo na arapskom – tradicionalno se primjenjuje na hranu, no mkoncept halala se proširuje i također se odnosi i na kozmetiku, odjeću, lijekove, i finansijske usluge.

(Vakat.ba)

Share This Article