Rusi povukli odluku o zabrani Kur’ana: Zabranjeni Nursi, Gulen, Nevevi, Gazali..

sanel
By sanel

Ruski regionalni sud je povukao raniju zabranu Kulijevog Kur’anskog prijevoda, prenosi Moscov Times.

Okružni sud Krasnodara ukinuo je presudu suda Novorosijska, grada na jugu Rusije, da se zabrani prijevod Kur’ana azerbejdžanskog teologa Elmira Kuliieva.

Sud u Novorosijsku je temeljio odluku na osnovu člana 282 Krivičnog zakonika za “izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje ili neprijateljstva.”

Muslimanski lideri su upozorili da ukoliko zabrana Kur’anskog prijevoda ne bude preinačena, ruski muslimani će izaći na ulice.

Zakon protiv ekstremizma donijet je 2002. godine, sa ciljem suzbijanja potencijalnih militantnih prijetnji, a preko 2.000 publikacija je stavljeno na crnu listu objavljenu na sajtu Ministarstva pravde.

Zabranjena su izdanja dnevnika Jozefa Gebelsa i Adolfa Hitlera “Mein Kampf”, ali su dodati i bezazleni radovi.

Politički analitičar Aleksandar Verkhovski kaže: “Ne vidim zašto su željeli da zabrane ovu konkretnu verziju Kur’ana. Odluka je donijeta od strane malog suda sa sumnjivim nadležnostima.”

Slična zabrana u junu 2012 uključuje zabranu 65 islamskih knjiga koje se smatralo ekstremističkom literaturom.

Spisak ovih knjiga obuhvata i poznate naslove poput Rijadu Salihin – kao i Četrdeset hadisa imama- Nevevija, Poslanička sira Ibn Hishama i al- Mubarakfurija, djela al- Kahtanija, imama al- Gazalija, itd.

Štaviše, ova lista obuhvata knjige turskih mislilaca kao što su Said Nursi, Fethulah Gulen, Osman Nuri Topbash, Omer Chelik, Mustafa Ozturk, i čak savremenih post-sovjetskih muslimanskih autora.

Islam je druga po veličini religija u Rusiji, muslimani čine oko 15 odsto od 145 miliona pretežno pravoslavnog stanovništva.

(Vakat.ba)

Share This Article