Britanski MI6 povezan s mučenjem u Libiji

sanel
By sanel

Lažna priznanja iznuđena mučenjem u zloglasnom zatvoru Abu Salim u Tripoliju povezana su sa hapšenjima libijskih disidenata u Velikoj Britaniji, otkriva istraga Al Jazeere.

Abdul Hakim Belhaj, vođa pokreta otpora protiv Gaddafija (LIFG), rekao je da su njega i Samija al-Saadija, još jednog vođu pokreta, mučili libijski istražitelji, te ih primorali da im kažu imena nedužnih građana Velike Britanije.

Al-Saadi i Belhaj, također, tvrde da su ih ispitivali strani agenti, među njima i britanski, u zatvoru Abu Salim.

Ove tvrdnje navedene su u tužbi protiv Vlade Velike Britanije.

Kako kažu Belhajovi advokati, Libijci i njihove porodice postali su pijuni u dogovoru koji je Britanija postigla 2004. godine.

Uloga britanskih obavještajnih agencija otkrivena je nakon pada dugogodišnjeg libijskog vođe Muammara Gaddafija.

Pritvaranja bez optužnice

“Kad su pobunjenici došli u Tripoli pretresli su prostorije u raznim zgradama povezanim s Gaddafijevim režimom”, javlja Juliana Ruhfus.

“U kancelariji šefa obavještajaca Mousse Kousse našli su dokumente u kojima je do najsitnijih detalja otkrivena saradnja britanskih i libijskih obavještajnih službi.”

Belhaj kaže da su Gaddafijevi istražitelji na njega vršili pritisak da oda informacije o Libijcima koji žive u Velikoj Britaniji.

“Ponekad su mi dolazili sa već napisanim odgovorima i pitanjima i primoravali me da potpišem te dokumente. Spominjali bi mi imena i govorili da su ti ljudi podržavali oružane aktivnosti”, rekao je.

Jedan od nedužnih ljudi, čije je ime iznuđeno mučenjem zatvorenika, bio je Zijad Hashem, Libijac koji je dobio azil u Velikoj Britaniji.

Hashem tvrdi da je uhapšen u Britaniji i pritvoren bez optužnice.

“Zatvorili su nas bez osnove i bez objašnjenja”, rekao je on.

Britanija istražuje navode

Hashem je tužio Vladu Velike Britanije i nada se da će tokom sudskog procesa biti otkriven protok informacija između libijskih i britanskih obavještajnih organizacija koje su dovele do njegovog pritvaranja.

Britanska vlada saopštila je kako je posvećena istraživanju navoda o maltretiranju, da se oštro protivi mučenju, te da nikada ne traži drugoj zemlji da ga provodi.

Disidenti optužuju Britansku vladu da je učestvovala u njihovom zatvaranju u Gaddafijeve zatvore. Al Jazeeri su pokazali dokumente MI6, u kojima ta agencija daje Gaddafijevim obavještajcima informacije o njihovim avionskim letovima.

(AJ Balkans)

Share This Article