Američki profesori i istraživači glasali za bojkot Izraela

sanel
By sanel

Asocijacija više od 5.000 profesora i istraživača iz SAD glasala je za bojkot Izraela, što je Svjetski jevrejski kongres u ponedjeljak nazvao kao “moralni bankrot.”

Članovi Američke asocijacije istraživača, najveće asocijacije posvećene interdisciplinarnom proučavanju američke kulture i povijesti, sa dvije trećine podržali su pokretanje bojkota.

Razne organizacije širom svijeta pokrenule su kampanju akademskog i kulturnog bojkota Izraela u znak protesta protiv više od 40 godina okupacije palestinskih teritorija.

To je tek drugi put u SAD da je neka akademska organizacija glasala za bojkot izraelskih univerziteta. Asocijacija azijsko-američkih naučnika iste je mjere tražila u aprilu.

” Rezolucija je znak solidarnosti sa naučnicima i studentima koji su lišeni akademske slobode i traži veću slobodu za sve, uključujući i Palestince”, saopćila je ASA.

No, predsjednik Svjetskog jevrejskog Kongresa Ronald Lauder rekao je da to “pokazuje Orwellovski antisemitizam i moralni bankrot Američke asocijacije istraživača.”

On je kritizirao taj potez kao nepravedan i pristran u širem kontekstu na Bliskom istoku, gdje je u toku građanski rat u Siriji i pobune u brojnim arapskim zemljama iza kojih su ostale desetine hiljada mrtvih.

“Asocijacija izdvaja jevrejsku državu, jedinu bliskoistočnu zemlju koja dijeli američke vrijednosti, za uvrede?”, rekao je Lauder.

Daleko veće Američko udruženje univerzitetskih profesora, koje ima više od 48.000 članova, protivi se bojkotu Izraela.

Svjetski jevrejski kongres je međunarodna organizacija koja predstavlja Jevrejske zajednice u 100 zemalja.

Ranije ove godine, poznati britanski fizičar Stephen Hawking povukao se sa konferencije čiji je domaćin bio predsjednik Izraela Shimon Peres, na temelju akademskog bojkota.

(Vakat.ba)

Share This Article