Tadžikistan: Bez Djeda Mraza i novogodišnje jelke na državnoj TV

sanel
By sanel

Djed Mraz (Božićnjak) i novogodišnje stablo ove godine se neće pojaviti na TV u Tadžikistanu. To su odlučili čelnici medija, navodeći da Djed mraz i novogodišnje stablo ne odražavaju nacionalnu kulturu većinske muslimanske zemlje.

“Ti likovi nemaju nikakve veze sa našom tradicijom, iako u njima nema nikakve štete”, kazao je Saidali Siddikov, zamjenik šefa državnog emitera u izjavi za agenciju Azija Plus.

Ta je tradicija naslijeđena iz Rusije, iz vremena Sovjetskog saveza. Dio su velike proslave Nove godine koja se održava u Tadžikistanu, uz vatromet i prijenos na državnoj TV.

Uprkos zabrani Djeda Mraza Siddikov je potvrdio da će državna TV i dalje prikazivati redovan novogodišnji program uz muziku, pjesme, i ples.

Bez obzira na to, trg u glavnom gradu Dushanbe će ukrašavati veliko novogodišnje drvo.

Tadžikistan je jedna od pet zemalja centralne Azije koja je stekla nezavisnost 1991.

Prema CIA Factbook, Muslimani čine gotovo 90 posto ukupnog broja stanovništva Tadžikistana. U vrijeme sovjetske vladavine ispoljavanje vjere je bilo kažnjivo. Danas Muslimani imaju svoj identitet i kako bi to očuvali, navode vjerske vođe, Muslimani ne smiju slaviti Božić ili praznike nemuslimana.

(Vakat.ba)

Share This Article