Abas odbacio američki plan o sigurnosnim mjerama

sanel
By sanel

– Palestinski predsjednik Mahmud Abas odbacio je prijedloge američkog državnog tajnika Johna Kerryja o osiguravanju granica buduće palestinske države koji su predvidjeli izrealsku vojnu prisutnost, izjavio je u petak jedan palestinski izvor. Prilikom susreta u četvrtak navečer u Ramali, “predsjednik Abas je odbacio ideje koje je predložio John Kerry i predao mu pismo u kojem je izložio palestinske stavove i odredio crvene linije za Palestince”, naveo je isti izvor i citirao Abasa koji je još odbio da “prizna Izrael kao židovsku državu”.

Palestinski predsjednik je kazao da “odbacuje ideje o sigurnosti jer nema treće strane i da prihvata pismo Jamesa Jonesa, prethodnog savjetnika za američku nacionalnu sigurnost, koji je imao plan o raspoređivanju treće strane na istočnoj granici Palestine s Jordanom”, objasnio je on.

Arapski i izraelski mediji su izvjestili da je plan američke administracije predvidio da izraelski vojnici ostanu na granicama buduće palestinske države, čak i poslije mirovnog sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahtijeva da palestinska država bude demilitarizirana i da Izrael zadrži trupe dugoročno u dolini rijeke Jordan, na granici s Jordanom.

Palestinci odbijaju bilo kakvu izrealsku vojnu prisutnost, ali prihvataju međunarodne snage, opciju koju je Izrael odbacio.

(FENA)

Share This Article