Američki kauboj čuo ezan, pa primio islam

sanel
By sanel

Minber.ba – Noseći kaubojske čizme, Ray Allen izgleda kao tipičan kauboj s bijelim tonom kože, malim očima kestenaste boje i plavo-sivom kosom, što ga čini neobičnim stanovnikom snijegom prekrivenih planina Sulejmanije, glavnog grada iračkog Kurdistana.

Niko u Iraku mi ne vjeruje kad kažem da sam musliman,” izjavio Allen, urbani kauboj iz Teksasa koji je postao musliman, za časopis The Islamic Monthly u ponedjeljak, 9. decembra.

Oni traže dokaz, pa im proučim suru Fatihu,” dodao je on.

Pronalazeći islam prije mnogo godina, on je živio u jednom gradu izvan Dallasa, u Teksasu.

U Teksasu, on je živio sam na velikom ranču sa svojim psom, alatom za vrt i Kur’anom.

On opisuje kako se trudio da bude musliman, u području gdje su se u svim džamijama propovijedi držale na arapskom jeziku, kojeg on ne razumije. “Otišao bih u lokalnu džamiju i pokušao učiti arapski,rekao je on.

Njegov prvi susret s islamom se desio prije dvadesetak godina u Saudijskoj Arabiji, gdje je služio u američkoj vojsci tokom prvog Zaljevskog rata. Bio sam sa devetnaest godina u Taifu,” podsjetio je on.

U Taifu je po prvi put čuo ezan, ili muslimanski poziv na molitvu, te je postao zadivljen gostoljubivošću Saudijaca.

“Bio sam u punom oklopnom odijelu i pozvan na čaj od strane lokalnog stanovništva na pijaci, zajedno sa svojim momcima. Nikada to neću zaboraviti,” rekao je on.

Odgajan da bude pobožan katolik, Allen dolazi iz velike porodice, a sada je jedini musliman. “Nisam mogao biti musliman kada su oba moja roditelja bila živa. Mislim da bih ih povrijedio previše,” povjerio se on.

U svojim četrdesetim godinama, Allen je željan učiti o vjeri za koju vjeruje da mu je pomogla povratiti snagu nakon neuspjelog braka i gubitka oba roditelja od bolesti raka.

Kaubojski kod

Iako je Allen rođen u New Jerseyu, on i dalje sanja da postane kauboj jednog dana. Nikada nisam bio na konju. Ja sam pokušao jahanje bika tri puta u 1992., ali je to završilo katastrofalno i skoro da sam poginuo,” rekao je on.

Volim suštinu toga da budeš kauboj i pokušao sam se tako oblačiti, ali se nikada nisam uspio riješiti stigme da sam Yankee po krvi“, dodao je Allen, što se odnosi na njegov porodični dom u New Jerseyu, rodno mjesto.

Ipak, Allen je dovoljno kauboj i zna kod; biti pristojan, učiti od svojih starješina, učiniti ono što je ispravno, nikada ne lagati drugima i biti volonter.

Sve to sam naučio od svojih roditelja, a zatim pronašao ta ista načela, i više od toga, u islamu, kazao je on.

Preveo: Edin Draganović

(Minber.ba/Onislam.net)

Share This Article