HRW: Vlada Egipta nezakonito upotrebljavala silu

sanel
By sanel

Sarah Lea Whitson, direktorica Odjela Human Rights Watcha za Bliski istok i Sjevernu Afriku izjavila je da se privremena egipatska Vlada nije ispravno ponijela prema demonstrantima i da je na nezakonit način upotrebljavala silu.

Whitson je ukazala na to da je većina demonstranata bila nenaoružana.

Egipatske, ali i međunarodne organizacije za ljudska prava, poput Amnesty Internationala i Human Rights Watcha, jučer su zatražile da se formira komisija koja će utvrditi ko je odgovoran za masovna ubistva demonstranata tokom suzbijanja demonstracija pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija na trgovima Al-Nahda i Rabea al-Adewiyya u augustu ove godine.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, trinaest egipatskih i međunarodnih organizacija za ljudska prava pozvalo je „egipatske vlasti da priznaju odgovornost za ubistva više od hiljadu demonstranata u Kairu koja su izvršile snage sigunosti na trgovima Al-Nahda i Rabea, te da provedu temeljitu istragu tih događaja“.

Prvi korak

U saopštenju se dodaje da „državni tužilac do sada nije pokrenuo istragu protiv pripadnika snaga sigurnosti koji su  pretjerano i neopravdano upotrijebili silu, što je rezultirala brojnim smrtnim slučajevima“.

Organizacije smatraju da „ Vlada, kao prvi korak ka utvrđivanju krivice, treba fomirati efikasnu i nezavisnu komisiju koja će utvrditi odgovornost pojedinačnih nivoa oružanih snaga za nezakonitu upotrebu sile i ubistva demonstranata.

Također smatraju da bi ta komisija trebala imati ovlasti da „uzima izjave od svjedoka i pripadnika snaga sigunosti odgovornih za ubistva i izdaje javna saopštenja, što su nadležnosti koje može dobiti samo odlukom Vijeće ministara“.

(AJ Balkans)

Share This Article