Karzai: Amerika se ponaša kao kolonijalna sila

sanel
By sanel

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, na koga SAD utiču da potpiše sporazum o prisustvu američkih vojnika u Afganistanu nakon 2014. godine, optužio je danas Vašington da vodi psihološki rat protiv afganistanskog naroda. Karzai je optužio Sjedinjene Države da se u Afganistanu ponaša kao velika kolonijalna sila.

“Pitam Amerikance, zašto afganistanski narod mora da plati cijenu rata protiv terorizma. Zašto napadate afganistanske kuću zbog prisustva takozvanih talibana, nepoznatih talibana i prouzrokujete patnju i smrt žena i djece”, naveo je Karzai u intervjuu za francuski dnevnik “Mond”.

On je dodao da Amerikanci koriste bespilotne letjelice da ubiju jednog ubicu ili teroristu, i to rade u Afganistanu, jer misle da je Afganistanac manje vrijedan od Amerikanca.

“Želio bih da Amerikanci imaju isto poštovanje prema afganistanskom djetetu kao prema američkom”, naglasio je Karzai.

Afganistanska skupština starješina Loja džirga preporučila je u novembru Karzaiju da potpiše sporazum, koji će američkim vojnicima omogućiti ostanak u Avganistanu i nakon 2014. godine, kada 75.000 vojnika NATO napusti Afganistan.

Karzai je odbio da potpiše sporazum o bezbjednosti između Kabula i Vašingtona i pozvao SAD da, prije potpisivanja sporazuma o bezbjednosti, prekinu sa svim vojnim operacijama protiv civilnih kuća i da iskažu jasnu posvećenost mirovnom procesu, prenose agencije.

Među navedene uslove spada i povratak avganistanskih građana iz Gvantanama, kao i jasan i stav o pokretanju mirovnog procesa pred predviđeno povlačenje većine američkih snaga i NATO krajem 2014. godine.

Karzai je rekao da ne želi da potpiše sporazum prije predsjedničkih izbora koji će u Afganistanu biti održani u aprilu naredne godine, a na kojima on, prema Ustavu, nema pravo da se kandiduje za treći mandat.

Karzaija su postavile zapadne sile na čelo države krajem 2001. godine, nakon pada režima talibana. On je 2004. godine izabran za predsjednika, a potom i 2009. godine.
(Vijesti.ba)

Share This Article