Bezvizni režim za Tursku mogao bi biti uveden za dvije godine

sanel
By sanel

Evropska inicijativa za stabilnost (ESI) predviđa da bi Evropska unija (EU) za dvije godina mogla uspostaviti bezvizni režim za Tursku, prenosi Anadolu Agency (AA). Predsjednık ESI-ja Gerald Knaus kazao je da bi turske vlasti trebale postaviti 2015. godinu kao početak bezviznog režima, dodavši da bi Turska to mogla postići i ranije, obzirom da su zemlje Balkana dobile bezvizni režim za 2-3 godine.

Prema njegovim riječima, Italija, Poljska, Rumunija, Španija i Švedska otvoreno podržavaju uvođenje bezviznog režima za Tursku, dok su Bugarska, Grčka, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Litvanija, Latvija, Malta , Portugal, Slovačka i Slovenija blizu te odluke. On tvrdi da bi pristankom Njemačke ili Francuske glasovi za uvođenje bezviznog režima Turskoj bile u većini.

Knaus navodi da je pozitivno to što preko milion ljudi u Turskoj koji posjeduju diplomatski pasoš ne zloupotrebljavaju to ovlaštenje i to što se smanjio broj ilegalnih prelaza iz Turske u EU.

Predsjednik ESI-ja navodi da bi uspješan završetak ovih pregovora mogao razbiti predrasude koje vladaju u sredinama koje se protive uvođenju bezviznog režima Turskoj.

(AA)

Share This Article