Liberman: Izrael i Palestina će teško do mirovnog rješenja

sanel
By sanel

Izraelski ministar vanjskih poslova i vođa krajnje desnice Avigdor Liberman izjavio je da je mala mogućnost da će Izrael i Palestina postići dogovor tokom predstojećih mirovnih pregovora.
“Malo je vjerovatno da će izraelsko-palestinski mirovni pregovori dati rezultate u predviđenom roku od devet mjeseci. Ipak, dijalog treba da se nastavi s ciljem sprječavanja dugotrajnog konflikta”, rekao je on za izraelske medije.

Ovaj ultra-nacionalist smatra da ”dogovor dvije strane neće biti postignut ni naredne godine”.

“Mislim da nije moguće u idućoj godini pronaći sveobuhvatno rješenje, ali mislim da je od ključnog značaja nastaviti dijalog”, istakao je Liberman.

S druge strane, američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je izraelsko-palestinski mir trenutno mnogo bliži nego što je bio prethodnih godina. Inače, Izrael i Palestina obnovili su pregovore u julu ove godine posredovanjem američkog državnog sekretara Kerryja.

Liberman je na Balkanu poznat po vezama sa aktuelnim predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska (RS) Miloradom Dodikom. Liberman je do sada u više navrata privatno boravio u bh. entitetu RS, gdje je obilazio prirodne ljepote BiH i igrao tenis, večerao u banjalučkim restoranima, ali nije ostvario posebne veze sa vlastima u Sarajevu.

(Anadolija)

Share This Article