36 nevladinih organizacija traži prestanak rušenja palestinskih kuća

sanel
By sanel

Skupina od 36 organizacija za odbranu ljudskih prava zatražila je u srijedu od Izraela da prestane s rušenjem palestinskih kuća u oblastima pod njegovom kontrolom u Zapadnoj obali.

– Nakon nastavka mirovnog procesa u julu, Izrael je uništio 207 kuća i palestinskih nekretnina u okupiranoj Zapadnoj obali, razmjestivši 311 Palestinaca, od kojih su više od polovine djeca – osudila je ova skupina u saopćenju.
 
– Ova rušenja, u područjima pod izraelskom kontrolom (u zoni C, pod vojnom i civilnom izraelskom kontrolom na 60 posto Zapadne obale) protjerala su palestinske porodice iz njihovih zajednica i sa njihove zemlje, što povećava siromaštvo i potrebe za humanitarnom pomoći – nastavlja se u tekstu saopćenja, gdje se naglašava da je rušenje domova u suprotnosti s međunarodnim pravom.
 
Skupina dodaje da rušenje “olakšava često širenje nelegalnih izraelskih kolonija, 60 posto se događa u zajednicama u blizini kolonija”.
 
Organizacije potpisnice, među kojima su Amnesty International, Human Rights Watch (HWR) i nekoliko kršćanskih organizacija, traže “hitno zaustavljanje” rušenja.
 
U subotu, incidenti su izbili u nekoliko izraelskih gradova i na palestinskim teritorijama nakon demonstracija Beduina i izraelskih Arapa protiv konfiskacije palestinske zemlje i raseljavanja Beduina u pustinji Neguev (na jugu Izraela).

(FENA)

Share This Article