SKANDAL: Evo šta su postavili na izložbi u Beogradu!

sanel
By sanel

Ovo se zaista ne može opisati drugim riječima nego kao – skandal! Vjerovatno su u beogradskom InexFilmu željeli testirati granice umjetničkih sloboda – ali što je neukusno, neukusno je!

InexFilm je u svojim prostorijama na Karaburmi u Beogradu u povodu 29. novembra, nekadašnjeg Dana Republike,  upriličio neku vrstu kulturnog događaja u okviru kojeg je upriličena i prva samostalna izložna pod nazivom “Republika mladosti” mladog umjetnika Luke Mihajlovića.

Inače, InexFilm, kako za sebe navode, okuplja pojedinace i organizacije kojima je neophodan prostor za rad i kulturnu produkciju, a koje pored sopstvenog znanja i volje uglavnom ne raspoložu drugim resursima.

– Dobro došli na još jedan spektakl InexFilma, ovog puta u čast Dana Republike. Očekuje vas jako bogat i raznolik umetnički program, sigurni smo da ćete uživati – navedeno je u pozivu za spomenuti događaj, ali jedan od eksponata na spomenutoj izložbi i više je nego kontroverzan.

Naime, riječ je o instalaciji gdje su pred maketu džamije postavljene – figurice svinja, nečistih životinja za muslimane.

O ovom eksponatu, sam Mihajlović nije posebno govorio za javnost, ali smo pronašli njegovu izjavu o cijeloj izložbi. Evo šta, između ostalog, kaže:

– Počeo sam da sakupljam stvari pre nekoliko godina. Jedan od razloga mog dolaska u zgradu Inex filma je potreba za prostornim proširenjem. Zafalilo mi je prostora u mojoj sobi kod kuće. U početku sam samo sakupljao građu a sada sada želim napraviti kontekstualizaciju moje zbirke…

…Ovom izložbom želim podsetiti na jugoslovenske vrednosti koje su postojale u tom društvu, koje smo negde izgubili na putu građenja novog identiteta, mnogi se sećaju Jugoslavije sa nekakvom nostalgijom koju bih ja želeo da izbegnem ovom izložbom, već želim da evociram sećanja na te dobre vrednosti koje bih želeo da obnovimo i izgradimo u novonastalom sistemu.

Sve fotografije sa izložbe, pa i ovu spornu, možete pogledati na ovom LINKU.

(Doznajemo)

Share This Article