Grobnica Tomašica u fokusu Tužilaštva BiH

sanel
By sanel

Koje će se pravosuđe baviti masovnom grobnicom Tomašica kod Prijedora u Bosni i Hercegovini, ko će tragati za odgovornima i procesuirati zločine, pitanje je koje se nameće nakon otkrivanja najveće grobnice u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da to očekuje od pravosuđa u Bosni i Hercegovini i regiji.

U međuvremenu, potvrđeno je kako je predmet Tomašica u fokusu Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Predstavnicima žrtava pravosudni epilog Tomašice jako je spor, izvještava Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Sablasno je mirno nad Tomašicom, najvećom masovnom grobnicom u Bosni i Hercegovini, u kojoj je do sada otkriveno više stotina posmrtnih ostataka žrtava, od toga veliki broj kompletnih tijela ubijenih, vjeruje se, prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

ICTY bez novih optužnica

Šokiran je prilikom posjete toj primarnoj grobnici bio Theodor Meron. Ali, predsjednik Haškog tribunala, kada je riječ o procesuiranju odgovornih za te ratne zločine, u intervjuu za Al Jazeeru, lopticu prebacuje pravosuđu u regiji.

“Prema našim pravilima, Tužilaštvo ne može izvoditi nove optužnice pred Tribunal. Ali, naravno, to bi trebala biti uloga lokalnih sudova u Bosni i Hercegovini, kao i drugdje u regiji”, izjavio je Meron.

Haško tužiteljstvo, koje prati otkopavanje masovne grobnice Tomašica, zatražilo je da se novi dokazi uključe u optužnicu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Stpske i optuženog za genocid i ratne zločine, generala Ratka Mladića. O tome se tek trebaju izjasniti haške sudije.

Iz Tužilaštva bi nova otkrića željeli uvrstiti i u proces protiv bivšeg predsjednika RS-a i optuženog za genocid i ratne zločine Radovana Karadžića, ali za to nema potvrde.

Bez novih optuženih

Ranije je potvrđeno da Tužlaštvo Haškog tribunala neće moći više izvoditi nove osobe pred ovaj međunarodni sud, koji je u završnoj fazi djelovanja.

Serge Brammertz, glavni tužitelj Haškog tribunala, izjavio je u maju 2012. godine da Tužilaštvo mora uraditi sve što je potrebno da do 31. decembra 2014. godine sva suđenja budu okončana.

“Uvjereni smo da će do tada sve prvostepene presude biti izrečene. Vjerovatno ne svi žalbeni postupci na presude, no vidjet ćemo”, dodao je on.

Ne presuda, već optužnica, čeka se za Tomašicu. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u narednoj godini najavljuje više optužnica u predmetima ratnih zločina. Znaju i prioritete.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi više istraga za ratne zločine na području Prijedora. Među ostalim i za masovnu grobnicu u Tomašici”, izvještava Boris Gagić.

Kažu, slažu se kockice mozaika za ovaj ratni zločin.

“U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine je odlučeno da se još jedan dodatni tužitelj pridoda radu na ovom predmetu vezanom za Tomašicu. Također, u narednom periodu će se intenzivirati aktivnosti na identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava i uzimanju izjava svjedoka na okolnosti masovne grobnice u Tomašici”, ocijenio je glasnogovornik Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić.

Nezadovoljstvo predstavnika žrtava

Predstavnici žrtava, koji se nadaju da će Tomašica rasvijetliti sudbinu mnogih nestalih iz Prijedora, ne dijele optimizam Tužilaštva. Edin Ramulić objašnjava da cijela priča o Tomašici sporo dobija pravosudni epilog.

“Tokom trajanja ekshumacija propust je bio da nije bilo tužioca niti jednog iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji bi, paralelno s iskopavanjem tijela, radio na istragama, privođenju onih koji su osumnjičeni, ništa se nije dešavalo”, ističe Ramulić.

Na terenu izgleda kako se ništa ne dešava kod Tomašice. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tvrdi kako se ekshumacije na lokalitetu najveće masovne grobnice u ovoj zemlji neće obustavljati, već će se intenzivirati.

Ističu da na lokalitet ubrzo dolaze pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Napravit će procjenu daljnjeg rada mehanizacije u procesu ekshumacije žrtava koje Tomašica krije.

(AJ Balkans)

Share This Article