Afganistan: Karzai optužuje SAD

sanel
By sanel

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai optužio je SAD da su obustavile dostavljanje neophodnih zaliha pojedinim afganistanskim vojnim i policijskim jedinicama.

Radi se o pritisku na Kabul da na brzinu potpiše ključni bezbjednosni sporazum, smatra Karzai.

U saopštenju predsjednika, izdatom u nedjelju nakon sastanka nacionalnog bezbjednosnog savjeta, ističe se da je “dva ili tri puta” prekinuto snabdijevanje goriva i opreme, javio je AFP.

Savjet smatra da je dostavljanje zaliha obustavljeno kako bi američka vlada izvršila pritisak, a Afganistan zanemario svoje uslove za bilateralni bezbjednosni sporazum i potpisao ga, naveo je Karzai.

NATO je kasnije izdao saopštenje u kojem je negirao Karzaijeve tvrdnje, ističući da procesuira sve narudžbine i da dostava nije obustavljena.

Sporazum Afganistana i SAD trebalo bi da definiše uslove pod kojima bi američki vojnici ostali u Afganistanu i poslije povlačenja 75.000 vojnika NATO do kraja 2014. godine.

SAD žele da se sporazum potpiše do kraja godine, dok je Karzai nagovijestio da bi to moglo da se dogodi tek poslije predsjedničkih izbora u aprilu sljedeće godine.

(RSE)

Share This Article