Netanyahu podržao policijsku intervenciju na palestinske demonstrante

sanel
By sanel

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu podržao je oštri stav policije prema Palestincima koji protestuju protiv zakona “Begin-Prawer“, koji predviđa deportaciju 36.000 palestinskih beduina koji žive u pustinji Negev u južnom dijelu Izraela, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju iz Ureda premijera, navodi se da je Netanyahu, na sastanku sa ministrom za javnu sigurnost Izraela Yitzhakom Aharonovitchem i šefom policije Yohananom Daninom, pohvalio odlučni stav izraelske policije prema demonstrantima.

“Nismo pokazivali toleranciju prema onima koji ne poštuju zakona i nećemo. Nastavit ćemo sa zakonima koji će osigurati bolju budućnost za stanovnike Negeva”, navodi se u saopćenju.

Jučer je veliki broj Palestinaca protestovalo protiv plana “Begin-Prawer”, koji je među Palestincima poznat kao “plan deportacije”. Izraelska policija intervenisala je suzavcem, zbog čega su mnogi demonstranti bili suočeni sa opasnošću od gušenja.

“Begin-Prawer” plan je u junu prihvaćen u izraelskom parlamentu Knesettu. On podrazumijeva deportaciju 36.000 beduina koji žive u pustinju Negev, čime se procent arapske populacije smanjuje sa 30 na samo 1 posto.

(AA)

Share This Article