Otkazano svečano obilježavanje 26. rođendana Hamasa

sanel
By sanel

Direktor Hamasovog Ureda za društvene aktivnosti Esref Ebu Zeyd je za Anadolu Agency izjavio da je Hamas otkazao planiranu svečanu manifestaciju povodom obilježavanja 26. godišnjice od osnivanja palestinskog pokreta Hamasa, koji trenutno vodi palestinsku vlast u Gazzi.

Hamas je tradicionalnim festivalom svakog 14. decembra obilježavao godišnjicu svog osnivanja, a ovogodišnje slavlje je otkazano zbog teške ekonomske situacije uzrokovane izraelskom blokadom i embargom Gazze. Iz Hamasa tvrde da će sredstva namijenjena za organizaciju otkazanog festivala biti korištena za pomoć ugroženim Palestincima u Gazzi.

Granični prijelaz Refah je tokom sedam proteklih godina bio jedini izlaz Gazze u svijet, a nakon vojnog udara i dolaska na vlast privremene uprave u Egiptu, i taj izlaz je zatvoren. Zatvoreni su i brojni tajni tuneli putem kojih je iz Egipta u Gazzu ulazila raznovrsna roba, od građevinskog materijala do prehrambenih artikala. Egipatske vlasti trenutno odobravaju samo ranjenicima, bolesnicima i strancima da pređu granicu u Refahu. Ovo je stanovnike Gazze dovelo u još težu ekonomsku situaciju.

(AA)

Share This Article