OIC će istražiti činjenice o muslimanima Angole

sanel
By sanel

Glavni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIC) izrazio je zaprepaštenje i šok o izvještajima iz Angole i odluci Vlade da zabrani islam i ruši džamije, izražavajući slične brige i za Burmu i filipinske muslimane.

“Jasno smo kazali da ne možemo prihvatiti ovu odluku,” kazao je Ekmeleddin Ihsanoglu za satelitski kanal Al – Jazeere.

“Nakon demantija zvaničnika Angole, radimo na na utvrđivanju činjenica”, dodao je.

“Mi smo također pokrenuli diplomatsku kampanju tražeći od Ujedinjenih nacija, Afričke unije, Južnoafričke zajednice za razvoj (SADC) i Zajednice država portugalskog govornog područja (CPLP), da zauzmu čvrst stav protiv bilo koje predložene zabrane.”

Izvještaji o zabrani Islama u Angoli pojavili su se u nedjelju nakon što su afričke i agencije iz Angole objavile članak citirajući ministricu kulture te zemlje, Rosu Cruz, koja je kazala da “proces legalizacije islama nije odobren od strane Ministarstva pravosuđa i ljudskih prava, njihove džamije će biti zatvorene do daljnjega.”

Ministrica je navodno kazala da je to zadnji korak u zabrani “ilegalnih” vjerskih sekti, navodi OnIslam.

Izvještaji su izazvali velike reakcije iz nekoliko muslimanskih organizacija, uključujući Al -Azhar, koji je tražio da u Angolu ode tim kako bi se ispitali uvjeti u kojima živi muslimanska manjina.

Izvještaje su kasnije demantovali zvaničnici Angole, uključujući i Manuela Fernanda, direktora Nacionalnog instituta za vjerska pitanja.

Međutim, David Ja, predsjednik muslimanskog vijeća Angole, potvrdio je u razgovoru za AFP da su svih 60 džamija u Angoli zatvorene, a da je osam ukinuto u protekle dvije godine. Dodao je također da muslimanke ne smiju nositi hidžab u javnosti, te da iza akcija protiv islamskih institucija “stoje zakoni”, a nisu rezultat slučajnih vjerskih progona.

Zvanični izvještaji govore da u Angoli živi od 80.000 do 90.000 Muslimana, dok druge procjene govore o većem broju muslimana u toj zemlji.

(Vakat.ba)

Share This Article