Pakistan proizveo svoju prvu bespilotnu letjelicu

sanel
By sanel

Pakistan je razvio prve bespilotne letjelice domaće proizvodnje, saopštila je danas vojska ne navodeći da li je riječ o naoružanim dronovima. U saopštenju se dodaje da će letjelice Burak i Šahpar koristiti pakistanske kopnene i vazdušne snage, prenio je AP.

Pakistan je više puta protestovao zbog napada američkih dronova na njegovoj teritoriji navodeći da to predstavlja kršenje pakistanskog suvereniteta i tražio od SAD da isporuče Islamabadu naoružane bespilotne letjelice kako bi mogao sam da izvodi napade.

SAD, koje predvode koaliciju snaga NATO u borbi protiv talibana u Avganistanu, godinama izvode napade bespilotnim letjelicama na pakistanske talibane u kojima stradaju i civili, što izaziva veliko nezadovoljstvo pakistanske javnosti gdje mnogi tvrde da su napadi uzrok “neselektivnih ubistava i ranjavanja”, prenose agencije.

Ujedinjene nacije su u oktobru ustanovile da su u napadima bespilotnim letilicama CIA ubijeno najmanje 400 civila u Pakistanu, daleko više nego što, kao kolateralnu štetu, Washington priznaje.

(Vijesti.ba)

Share This Article