Desetočlana komisija koja piše novi egipatski Ustav prestala je s radom nakon što su vlasti uhapsile demonstrante, bacale na njih suzavac i vodene topove, te ispalile hice upozorenja na demonstracijama u Kairu. Visoka zvaničnica komisije Hoda El-Sadda ka

sanel
By sanel

Desetočlana komisija koja piše novi egipatski Ustav prestala je s radom nakon što su vlasti uhapsile demonstrante, bacale na njih suzavac i vodene topove, te ispalile hice upozorenja na demonstracijama u Kairu.

Visoka zvaničnica komisije Hoda El-Sadda kazala je u utorak da su ona i devetero njenih kolega prestali s radom nakon hapšenja 30-ak demonstranata, među kojima su bili i vodeći aktivisti.

Zvaničnici kažu da je policija uhapsila demonstrante, jer njihovo okupljanje nije bilo dozvoljeno, nakon što je u nedjelju uveden zakon prema kojem organizatori demonstracija moraju tri dana unaprijed najaviti skupove vlastima.

Po tom zakonu, zabranjene su demonstracije uz vjerske objekte, a Ministarstvo unutrašnjih poslova ima pravo zabraniti svaki javni skup više od deset osoba.

Referendum o izmijenjenom Ustavu

Egipatska policija u utorak je kraj Ministarstva unutrašnjih poslova rastjerala desetine demonstranata.

Demonstranti su se okupili ispred novinarskog sindikata na komemoraciji liberalnom aktivisti koji je prije dvije godine poginuo u sukobima s policijom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su novi zakon kao snažan udarac slobodi u Egiptu.

Jedan predstavnik snaga sigurnosti rekao je u utorak da se gomila bez dozvole okupila kraj Ministarstva unutrašnjih poslova i da je ignorisala upozorenja da se raziđe.

Portparol Ustavotvorne skupštine Mohamed Salmawy rekao je ranije u utorak da će referendum o izmijenjenom Ustavu Egipta biti održan u Decembru.

Ranije je privremeni premijer Hazem El Beblawi kazao da će referendum biti održan u drugoj polovini januara.

(AJB)

Share This Article