Abdićevi vojnici izjednačeni sa Armijom BiH i HVO

sanel
By sanel

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine izjednačio je prava pripadnika bivše vojske takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, koju je formirao Fikret Abdić, s pravima pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane.

Ovim je uvažena žalba predsjednika Federacije BiH Živka Budimira za utvrđivanje ustavnosti nekoliko članova Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica.

U odluci Suda navodi se da je ovime otklonjena diskriminacija grupacije vojske Fikreta Abdića. Oni su blizu dva desetljeća bili tretirani kao civilne žrtve rata.

Budimir: Ispravljena nepravda

“Ovom presudom ispravljena je jedna velika nepravda prema jednoj kategoriji ljudi koji su sudjelovali u ovom ratu”, rekao je Budimir.

On je kazao kako su do sada po zakonima BiH, bivši pripadnici vojske takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, bili jedini učesnici rata u BiH koji nisu ostvarili nikakva boračka prava, dok to pravo ostvaruju i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske.

Fikret Abdić pušten je u martu 2012. na uslovnu slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci, na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog na području bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Proglašen je krivim zbog uspostave takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave te pokrajine.

(AJ Balkans)

Share This Article