Žrtve u nemirima u Bengaziju

sanel
By sanel

Najmanje devet osoba je ubijeno, a 49 ranjeno u sukobima između libijske vojske i milicije u Bengaziju, koji traju od nedjelje.

Libijska paravojna formacija, milicija koja se naziva Ansar al-Sharia, negirala je da su njihovi članovi odgovorni za obnovu sukoba sa libijskom vojskom u Bengaziju, na istoku Libije.

“Nismo prvi povukli okidač”, rekao je glasnogovornik grupe Muhanad al-Enezi za Agenciju Anadolija. “Samo odgovaramo na pucnjavu koju vojska otvara prema nama.”

Izvor unutar ove grupe tvrdi da su ubijena najmanje dva njihova člana. U ponedjeljak je vojna vlast u Bengaziju proglasila stanje opće opasnosti, te pozvala svo vojno osoblje da se javi svojim jedinicama.

Upozorenje građanima

Al-Enezi tvrdi da su libijske vojne snage otvorile vatru na njihove snage u području južnog Bengazija, na položaje gdje su jedinice smještene već tri sedmice. Glasnogovornik libijskih specijalnih snaga Meloud al-Zewi je rekao kako su sukobi počeli kasno u nedjelju navečer, te da i dalje traju.

“Sukob je počeo na kontrolnoj tački koju kontrolišu pripadnici Ansar al-Sharia u regiji Baraka”, rekao je al-Zewi za Anadoliju. “Pripadnici specijalnih snaga su napadnuti, zbog čega su odgovorili.”

Dopisnik Anadolije iz Bengazija javlja da su sigurnosne snage upozorile građane da ne napuštaju svoje domove. Ranije ovog mjeseca, sukobi između demonstranata i pripadnika grupe Ansar al-Sharia ostavili su 49 mrtvih i 519 ranjenih u Tripoliju. Prosvjednici su tražili od vlasti da pozove sve paravojne formacije da se napuste glavni grad.

Libijci pokušavaju vratiti mir u svoju zemlju već dvije godine nakon što je svrgnut sa vlasti Muammar Gaddafi. Prelazna Vlada i njene snage sigurnosti bore se za kontrolu nad paravojnim formacijama koje su pomogle u svrgavanju Gaddafija, što im teško uspijeva.

(AJ Balkans)

Share This Article