Gaza se zbog nedostatka goriva guši u smeću

sanel
By sanel

Kriza goriva, koja je nastupila u Gazi nakon izraelske okupacije i zatvaranja tunela egipatskih vlasti, produbljuje se svakim danom, pa su svakodnevne aktivnosti u mnogim segmentima zaustavljene i zbog nedostatka goriva, ni otpad s ulica ne može biti uklonjen.

Ministar lokalne samouprave pri palestinskoj vladi Mohammad al-Farra kazao je da vozila komunalnog poduzeća ne mogu raditi bez goriva te da se otpad kupi primitivnijim načinima, koristeći domaće životinje i zaprege poput kočije.

Izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti pojavljivanja zaraznih bolesti te poručio da se Gaza nalazi u jako velikom problemu kada je u pitanju zdravstvo.

Apel međunarodnoj zajednici

“Općinama je potrebno 150.000 litara benzina za prikupljanje otpada, a vodovodu i kanalizaciji potrebno je 700.000 litara benzina da bi radili”, pojasnio je Al-Farra.

Poslanik Hamasa Marwan Abu Ras pozvao je egipatske vlasti na otvaranje graničnog prijelaza Refah, budući da je taj prijelaz zatvoren nakon vojnog udara u Egiptu u julu.

Građani Gaze ne mogu uvoziti ništa zbog izraelske okupacije, pa su lokalne vlasti pozvale međunarodnu zajednicu na djelovanje.

(AJ Balkans)

Share This Article