Loya Jirga podržala sporazum sa SAD-om

sanel
By sanel

Afganistansko vijeće Loya Jirga podržalo je u nedjelju ključni sporazum o sigurnosti sa SAD-om.

Loya Jirga, koja okuplja 2.500 plemenskih starješina i utjecajnih pojedinaca, jednoglasno je podržala sporazum, koji će regulirati prisustvo američkih trupa u toj zemlji i poslije povlačenja NATO-a 2014. godine.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je ranije da će u slučaju potpisivanja sporazuma 10.000 do 15.000 stranih vojnika ostati u Afganistanu nakon povlačenja NATO-a krajem 2014. godine.

Predsjednik Karzai izjavio je u nedjelju da neće odmah potpisati sporazum sa SAD-om, ignorirajući zahtjev Loya Jirge da se to učini do kraja godine.

Karzai je u saopćenju istakao da je Afganistanu potrebno više vremena da bi uvjerio da je SAD posvećen miru u toj zemlji.

Agencija AP je navela da Karzai ovog puta nije pominjao da će sa potpisivanjem sporazuma čekati do izbora, koji će biti održani u aprilu, a nije ni precizirao kada će to učiniti.

Obama požuruje Karzaija

Loya Jirga nema pravnu težinu i može samo preporučiti predsjedniku Karzaiju da bi nešto trebao uraditi.

Karzai je sazvao vijeće kako bi zatražio savjet da li da potpiše sigurnosni sporazum sa SAD-om ili ne.

S druge strane, američki predsjednik Barack Obama je jasno tražio od Kabula da sporazum bude potpisan do kraja godine i upozorio da strano vojno prisustvo poslije 2014. godine u Afganistanu može biti ugroženo ukoliko Karzai bude oklijevao s potpisivanjem sporazuma.

I većina vojnih saveznika Washingtona također su naveli da neće zadržati svoje vojnike u Afganistanu bez postignutog dogovora.

Prošle sedmice Karzai je poručio delegatima Loya Jirge da ukoliko prihvate i usvoje sporazum trebao bi biti potpisan do izbora u aprilu iduće godine.

“Ako bude potpisan sporazum, ostat će između 10.000 i 15.000 njihovih vojnika. Kada kažem njihovih vojnika, ne mislim samo na američke”, rekao je Karzai u obraćanju delegatima Loya Jirge.

Prije prihvatanja sporazuma Loya Jirga je usvojila 26 članova tog ugovora.

Predsjedavajući ovog vijeća Sibgatullah Muceddidi rekao je novinarima da ugovor mora biti potpisan prije predsjedničkih izbora u aprilu sljedeće godine, dodavši da Karzai nema pravo odgađati njegovo potpisivanje, jer je “SAD prihvatio sve Karzaijeve i naše uslove”.

Potpisati što prije

“Ako odgađa potpisivanje, nanosi štetu Afganistanu i mi to nećemo prihvatiti”, kazao je Muceddidi.

Kandidat za predsjednika Gul Aga Serzai podržao je Muceddidija po pitanju potpisivanja prije izbora.

Serzai je rekao da je “vrlo je važno što prije potpisati ugovor, jer će on doprinijeti oporavku sigurnosti i finansijskih problema u zemlji”.

Feyziye Huseyni, Kabulski član vijeća, izjavio je za Anadoliju da su njihovi članovi komiteta pregovarali o tome gdje i kako američkim vojnicima koji su počinili zločine u Afganistanu treba biti suđeno i da je zaključeno da to treba biti u SAD-u.

Drugi član vijeća Seyid Mesudulhak je za Anadoliju izjavio da Afganistanci uglavnom žele da se američkim vojnicima sudi na mjesnim sudovima.

“No, naši prijatelji u vijeću su prihvatili suprotno”, kazao je Seyid, dodavši da je to zato što nisu obratili pažnju na javno mnijenje.

(AJ Balkans)

Share This Article