Erdogan: Egipatski narod ima našu podršku

sanel
By sanel

Kako se uprava Egipta, koja je na vlast došla vojnim udarom, postavila prema našem ambasadoru u toj zemlji, jednako smo se mi postavili prema otpravniku poslova Egipta u Ankari, prokomentarisao je danas premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odluku egipaskih vlasti kojom je zatražen odlazak ambasadora Turske iz Kaira, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naš stav nije stav protiv egipatskog naroda, već protiv onih koji su na vlast došli izvršivši vojni udar. Jer, mi smo na strani onih koji se u svijetu bore za demokratiju. Mi nikad ne možemo poštovati one koji ne poštuju pravo na suverenitet jednog naroda. Uvijek smo poštovali one koji poštuju volju naroda, te ćemo tako nastaviti i od sad. Naša želja je da na svijetu ojača demokratski sistem i ovaj korak je rezultat toga. Mi smo odgovarajućim korakom odgovorili na stav koji su oni zauzeli prema našem ambasadoru i otpravniku poslova. Mi smo njihovom ambasadoru i otpravniku poslova sada dali rok, želimo da napusti Tursku do 29. novembra”, rekao je Erdogan u obraćanju novinarima nakon sastanka Saveza komora poljoprivrede crnomorske regije.
 
Na pitanje da li je bilo opravdanja sa egipatske strane ili ne, zbog kojeg su turskog ambasadora poslali u Tursku, Erdogan je kazao:
 
“Znate da ja uvijek imam svoj stav. Oni su taj moj stav istakli kao opravdanje. Uvijek sam govorio, uvijek ću govoriti i tokom cijele moje političke karijere, te riječi ističem. Ja volim one koji u politici stoje uspravno, a ne one koji se naginju na stranu. Zato nikad ne mogu poštovati one koji vodstvo preuzimaju vojnim udarom. Egipatski narod ima podršku i od mene, i od moje stranke, i iz srca i duše turskog naroda. U to nikada ne sumnjajte”, poručio je Erdogan.
 
(AA)

Share This Article