Egipatski ambasador u Ankari proglašen “nepoželjnom osobom”

sanel
By sanel

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da je nakon odluke vlasti Egipta da smanje razinu diplomatskih veza sa Turskom vlada u Ankari egipatskog ambasadora proglasila nepoželjnom osobom, javlja Anadolu Agency (AA). Naime, egipatski ambasador u Ankari Abderrahman Salaheldin koji je ranije napustio Tursku proglašen je “personom non grata”, odnosno nepoželjnom osobom u Turskoj.

Egipatska uprava uspostavljena nakon vojnog udara trećeg jula, kojim je svrgnut prvi demokratskim putem izabrani predsjednik te zemlje Muhammed Mursi, donijela je odluku kojom je zatraženo da turski ambasador u toj zemlji napusti Kairo, ali i povlačenje egipatskog ambasadora iz Ankare.

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta saopćilo je da je donijelo odluku prema kojoj u okviru smanjenja nivoa diplomatskih odnosa dviju zemalja, ambasadori treba da se vrate u svoje zemlje.

U saopćenju egipastkog ministarstva se dodaje da Egipat povlači svog ambasadora iz Ankare.

Do zahlađenja odnosa dviju zemalja došlo je nakon što je turska vlada pozvala na prekid nasilja u zemlji, kojem su bile podvrgnute pristalice demokratskog sistema te osudila ubistva demonstranata.

(AA)

Share This Article