Egipat protjerao turskog ambasadora

sanel
By sanel

Turski predsjednik Abdullah Gul je o odluci vlasti Egipta da smanje razinu diplomatskih veza sa Turskom, izjavio da u Egiptu trenutno vlada vanredno stanje u kojem se mogu očekivati svakakve odluke, javlja Anadolu Agency (AA).“U Egiptu je na snazi vanredno stanje i nadamo se da će zemlja uskoro uspostaviti demokratski sistem vladavine”, rekao je Gul.

Naglasio je da su Egipat i Turska dvije vrlo značajne prijateljske zemlje na Mediteranu dodajući da očekuje popravljanje odnosa dvije zemlje u narednom periodu.

“Nadam se da su sadašnji odnosi između Turske i Egipta prolaznog karaktera. Egipat se što prije treba vratiti demokratiji. Egipat i Turska su na Mediteranu kao dvije polovice jedne jabuke. Nadam se da ćemo opet biti u dobrim odnosima”, kazao je turski predsjednik.

Egipatska uprava uspostavljena nakon vojnog udara trećeg jula, kojim je svrgnut prvi demokratskim putem izabrani predsjednik te zemlje Muhammed Mursi, donijela je odluku kojom je zatraženo da turski ambasador u toj zemlji napusti Kairo, ali i povlačenje egipatskog ambasadora iz Ankare.

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta saopćilo je da je donijelo odluku prema kojoj u okviru smanjenja nivoa diplomatskih odnosa dviju zemalja, ambasadori treba da se vrate u svoje zemlje.

U saopćenju egipastkog ministarstva se dodaje da Egipat povlači svog ambasadora iz Ankare.

Do zahlađenja odnosa dviju zemalja došlo je nakon što je turska vlada pozvala na prekid nasilja u zemlji, kojem su bile podvrgnute pristalice demokratskog sistema te osudila ubistva demonstranata.

(AA)

Share This Article