Egipat: Na demonstracijama ubijen dječak

sanel
By sanel

Desetogodišnji dječak ubijen je iz vatrenog oružja u gradu Suezu na sjeveru Egipta dok je prolazio pokraj mjesta sukoba između pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, rekli su izvori iz policije i medicinskih službi, prenosi Hina.

U petak se nakon džume (molitve) oko 500 Mursijevih pristalica okupilo u centralnom dijelu Sueza i uzvikivalo parole protiv vojske i policije, a potom su izbili sukobi u kojima se bacalo kamenje i čuli pucnji.

Dječak Samer El-Gamal pogođen je metkom u zatiljak, rekli su izvori, dok je s majkom prolazio blizu mjesta sukoba. Njegova je majka neozlijeđena, ali je dječak umro na mjestu, rekli su.

Uzajamne optužbe

Pripadnici Muslimanske braće optužili su snage sigurnosti da koriste bojno streljivo kako bi rastjerale demonstrante, rekli su stanovnici Sueza.

Policija je rekla da su meci došli iz redova protivnika demonstracija, a ne snaga sigurnosti.

Dječakova porodica optužila je Muslimansku braću za njegovu pogibiju, izvijestila je državna novinska agencija Mena.

Mursijeve pristalice često organiziraju proteste u gradovima i mjestima po Egiptu, mnoge nakon džume u petak, otkako je vojska 3. jula svrgnula Mursija zbog masovnih protesta protiv njegove vlasti i uhapsila većinu čelnika Muslimanske braće.

(AJB)

Share This Article