Egipćani na ulicama povodom 100 dana od masakra u Kairu

sanel
By sanel

Vojnim udarom 3.jula svrgnuta je egipatska vlast sa predsjednikom Mohamedom Morsijem na čelu, a potom su počeli protesti protiv vojne uprave. Egipatske snage sigurnosti su 14. augusta oružanom intervencijom pokušale ugušiti proteste. Nakon klanjanja džuma-namaza danas su u Kairu započeli protesti „Masakr stoljeća“ povodom 100 dana od masakra na trgu Rabiatul Adevijje u kojem je živote izgunilo nekoliko stotina demonstranata, prenosi Anadolu Agency.

Nacionalni pokret protiv vojnog udara u Egiptu pozvao je „sve časne ljude” da se pridruže protestima i sjete se stotina onih koji su izgubili život u masakru koji je egipatska vojska počinila prije 100 dana.

Protesti pod nazivom „Masakr stoljeća“ započeti su istovremeno u svim većim gradovima Egipta, a demonstranti se prisjećaju poginulih i osuđuju odgovorne za tragedije na kairskim trgovima Nahda i Rabiatul Adevijje.

Demonstranti širom Egipta uzvikuju parole protiv egipatskog ministra odbrane Abdel Fattaha es-Sisija i privremene vojne vlasti u zemlji, a zajednički imenilac svih skupova također je i simbol „Rabia“, odnosno crni simbol četiri prsta na žutoj podlozi.

Najviše pažnje privlače i veliki transparenti na kojima je ispisana poruka „Svi smo mi Rabia“.

Demonstranti također poručuju da su protiv aktuelnih priprema za ustavne reforme koje vodi privremena vojna vlast.

Demonstracije koje su danas počele najavljene su da će trajati sedam dana, a centralni skupovi će biti održani u nedjelju na trgovima Nahda i Rabiatul Adevijje u Kairu.

(AA)

Share This Article