Karzai želi odgoditi sigurnosni pakt sa SAD-om

sanel
By sanel

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai poručio je svojim sunarodnicima da vitalni sigurnosni pakt sa Sjedinjenim Američkim Državama neće početi djelovati prije izbora naredne godine, te priznao kako ove dvije države malo vjeruju jedna drugoj.

No, iz SAD-a je odgovoreno kako nije „ni praktično, ni moguće“ odgoditi potpisivanje Bilateralnog dogovora o sigurnosti (BSA) nakon kraja 2013. godine.

Blizu 2.500 plemenskih vođa i političkih lidera iz cijelog Afganistana okupilo se u prijestolnici Kabulu drugog dana Loya Jirge, odnosno Velikog vijeća u petak, kako bi razgovarali da li treba dozvoliti američkim trupama da ostanu nakon povlačenja stranih vojnika 2014. godine.

Problematična pitanja

U saopćenju, koje je vjerovatno iziritiralo SAD jer Washington želi doći do dogovora čim prije, Karzai je rekao okupljenima u četvrtak kako odluku o statusu američkih snaga treba donijeti tek nakon predsjedničkih izbora u aprilu.

„Ovaj pakt bi se trebao potpisati kada se održe izbori, korektno i sa dostojanstvom“, rekao je Karzai koji se neće moći kandidirati na tim izborima, prema afganistanskom Ustavu.

Iako se očekuje da sigurnosni pakt bude izglasan, nekoliko drugih problematičnih pitanja, poput zahtjeva SAD-a da američki vojnici odgovaraju samo američkim sudovima, moglo bi biti odbačeno.

Ukoliko pakt bude potpisan, blizu 15.000 stranih trupa ostat će u Afganistanu.

(AJ Balkans)

Share This Article