Erdogan: Mursi je istinski demokrata i borac za slobodu

sanel
By sanel

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan uoči svoje zvanične posjete Rusiji na aerodromu u Ankari novinarima je kazao da podržava stav koji je svrgnuti egipatski predsjednik Muhammed Mursi zauzeo pred sudom u Egiptu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pozdravljam držanje Morsija na sudu i poštujem takvo ponašanje. Njegov stav, ponašanje i riječi su odraz istinskog demokrate, stav osobe koja se bori za slobodu. I zato ga treba poštovati. Ali, ne poštujem one koji mu sude”, rekao je turski premijer i podsjetio da se sutra obilježava 100 dan od masakra Adeviye te dodajući da se u Egiptu dešava “prava ljudska drama”.

“Prije 100 dana u Egiptu je ubijeno 2.600 osoba, a ranjeno je sedam hiljada. Od tada do danas u toj zemlji je ubijeno 3.510 osoba, a 20.559 je ranjenih i 2.144 uhapšena”, rekao je Erdogan.

Turski premijer smatra da je neopravdano vojnim udarom svrgnuti predsjednika pod navodima da je bio neuspješan u svome poslu.

“To rade samo vojni režimi. U Egiptu vlada vojna uprava koja tvrdi da je Mursi bio neuspješan. One koji su autokratski upravljali Egiptom 75 godina sada oslobađaju. Pogledajte Francusku gdje samo oko 15 posto građana tvrdi da je Francois Hollande uspješan. Hoće li sad i u Francuskoj vojska izvesti vojni udar. U demokratijama narod bira i oduzima pravo na vlast političarima putem izbora. Ali, u Egiptu vojni režim ne zna šta je demokratija. Da poštuju demokratiju slušali bi volju naroda”, kazao je on.

(AA)

Share This Article