Egipat, zemlja u kojoj niko ne odgovara za smrt hiljada demonstranata

sanel
By sanel

U Egiptu se danas navršio 99 dan od kada su snage sigurnosti te zemlje otvorile vatru na demonstrante koji su protestovali protiv vojnog udara te tom prilikom usmrtili na stotine civila, javlja Anadolu Agency (AA). Iako je prošlo dugo vremena od krvavog događaja poznatijeg i kao masakr “Rabiatul Adeviyye” još uvijek nije pokrenuta istraga protiv odgovornih za napad i direktnih izvršioca ubistava.

Enes Biltaci, brat egipćanke Esme koja je postala simbol otpora vojnoj upravi pretočen u znak “Rabia”, kaže da još nije pokrenuta nikakva istraga u vezi sa masakrima na trgovima Rabia i Nahda.

“Iako je prošlo 100 dana od masakra Rabia još nije učinjen nijedan korak da počinioci tih napada budu privedeni pred lice pravde. Iako je moj otac Muhammed al-Biltaci tražio da se pokrene istraga u vezi sa smrću moje sestre Esme, tužilaštvo to nije prihvatilo”, rekao je on.

Dodaje da je nemoguće očekivati pravdu i istinu od režima koji je uspostavljen vojnim udarom.

“Od uprave koja je postavljena vojnim režimom ne može se očekivati pravda. Protesti koji traju u zemlji vode se kako bi se pokrenuli procesi u kojima bi neko odgovarao za ubistva nevinih demonstranata”, kazao je Biltaci.

Mustafa Azab, glasnogovornik pravnog tima svrgnutog predsjednika Mohammeda Mursija izjavio je da nije pokrenuta nikakva tužba za ubistva demonstranta na trgu Rabia.

“Potrebno je da se u cijli slučaj umiješa međunarodni sud. Zatražili smo od Južnoafričke Republike, koja je 28. avgusta saopćila da ne priznaje vojni udar i koja je podržala Morsija, da ispita cijeli slučaj u vezi sa ubistvima demonstranta. Postoji mogućnost da na kraju cijeli slučaj bude iznesen pred Međunarodni krivični sud u Hagu. Počinioci zločina protiv civila i demonstranata moraju odgovarati za zločin protiv čovječnosti”, istakao je Azab.

Koordinator Fronta za nezavisnost sudstva u Egiptu Amr Alaaddin izrazio je zabrinutost da bi isti sudovi mogli suditi Morsiju i počinicima masakra nad civilima.

“Vrlo je zabrinjavajuće da bi isti sudovi sudili i Morsiju i ubicama demonstranata na trgu Rabiatul Adeviyye. Tužilaštvo još nije izvelo ni jednog svjedoka u vezi sa ubistvima demonstranata iako je po zakonu to moralo učiniti. Očigledno je da neko ne želi da se ovo pitanje otvara”, smatra on.

Zbog takvog odnosa prema slučaju masakra civila, odgovorim smatra i državnog tužioca Hishama Berekata, koji, navodno, ne želi da pokrene istragu.

Snage sigurnosti Egipta su 14. avgusta ove godine izvršile vojni napad na pobornike demokratije tokom demonstracija na trgovima Rabiatul Adeviyye i Nahda te tom prilikom usmrtili na stotine osoba.

Međunarodna organizacija “Platforma Rabia” saopćila je da je nakon vojnog udara u Egiptu ubijeno 3.510, ranjeno 20.559 i uhapšene 2.144 osobe.

(AA)

Share This Article