Turski ljekari pomažu stanovništvu filipinskog Taclobana

sanel
By sanel

U tajfunom Haiyan najteže pogođeni grad Tacloban na Filipinima stigle su ekipe turskih ljekara koje se nalaze u sastavu Međunarodne ljekarske unije (AID), kako bi pomogle povrijeđenom stanovništvu i dijelile pomoć u lijekovima i medicinskoj opremi iz Turske.

Turski ljekari zajedno sa humanitarcima turske humanitarne organizacije IHH, obilaze preižvjele stanovnike Taclobana, pregledaju ih i  uručuju pomoć.

Doktor Murat Kadir Topcu je kazao da je odmah nakon katastrofe na Filipinima pokrenuo akciju i zajedno sa članovima Unije stigao u Tacloban da bi obavio svoju ljudsku i profesionalnu dužnost.

Istakavši tešku situaciju u Taclobanu, Topcu je kazao da još uvijek postoje veliki problemi s nedostatkom pitke vode, hrane i lijekova, a da posebnu opasnost od širenja zaraznih bolesti predstavljaju leševi koji se još uvijek nalaze ispod ruševina objekata.

„Ovdje je riječ o pravoj katastrofi. Ljudi vode borbu za goli opstanak među ruševinama svojih kuća. Na ulicama se mogu vidjeti leševi poginulih, djeca koja se igraju i odrasli koji traže hranu ili vodu. Opasnost pojave zaraze je veoma velika. Mnogi se žale na dijareju, nesvjesticu i bolove u stomaku. Nedostatak lijekova je još jedan u nizu problema. Brojni hronični bolesnici su nam se žalili da su u oluji izgubili svoje lijekove, a da do novih ne mogu doći. Trudimo se da im pomognemo koliko možemo, ali posve je jasno da je neophodna veća strana pomoć ovim ljudima“, kazao je Topcu.

(AA)

Share This Article