Izrael gradi nova jevrejska naselja uprkos svim upozorenjima

sanel
By sanel

Izraelske vlasti, uprkos svim upozorenjima i pritiscima od strane međunarodne zajednice, nastavljaju s izgradnjom jevrejskih naselja u Palestini, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA). Iako su jevrejska naselja u Palestini ilegalna u skladu s rezolucijom 242 Ujedinjenih nacija (UN), izraelske vlasti i dalje grade jevrejska naselja.

Ekipa AA imala je priliku snimiti izgradnju jevrejskih naselja u palestinskom gradu Beytullahim, u naselju Har Homa.

Palestinci često protestuju protivizgradnje jevrejskih naselja, ali uprkos tome, izraelske vlasti svake sedmice podignu novi blok.

U Istočnom Jeruzalemu nalazi se 200.000 Jevreja i 370.000 Palestinaca. Situacija nije puno drugačija na Zapadnoj obali. U više od 100.000 jevrejskih naselja živi više od pola miliona Jevreja, dok u istom području živi oko 2,5 miliona Palestinaca. Naselja u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali u potpunosti su ilegalna prema međunarodnom pravu.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry, tokom skorašnje posjete Ramallahu, kazao je da su jevrejska naselja ilegalna, ali kako međunarodna zajednica ne uvodi sankcije, izraelske vlasti ne prestaju sa izgradnjom.

Jevrejska naselja u Palestini ne samo da produbljuju haos u regionu, već dovode u opasnost i mirovne pregovore koje se vode između Izraela i Palestine, posredstvom SAD-a. Palestinske vlasti su kao preuslov za početak pregovora zatražile prestanak izgradnje jevrejskih naselja, ali su izraelske vlasti poručile da će početi graditi naselja u Istočnom Jerusalemu.

Saib Ureykat, glavni pregovarač u ime Palestine, prošle sedmice podnio je ostavku na tu funkciju upravo zbog nastavka gradnje jevrejskih naselja.

(AA)

Share This Article