Egipatska vojska optužena za ratni zločin

sanel
By sanel

Odvjetnici u Velikoj Britaniji optužili su egipatsku vojsku i privremenu Vladu u zemlji za zločine protiv čovječnosti u danima sukoba koji su uslijedili otkad je predsjednik Muhamed Mursi svrgnut u julu.

U izvještaju objavljenom u subotu, visoko profilirani pravni tim optužio je vojsku za niz zločina i kršenja ljudskih prava.

Izvještaj dokumentira nalaze njihove istrage od augusta. 

“Dokazi koje smo prikupili tokom našeg istraživanja pokazuju prima facie slučaj da su se dogodili slijedeći zločini: ubistvo, nezakonito zatvaranje, mučenje, progoni protiv grupa koje se mogu identificirati, prisilni nestanak osoba i druga nečovječna djela slične naravi, namjerno nanošenje teške patnje ili ozbiljne ozljede tijela ili mentalnog i fizičkog zdravlja”, rekao je Tyab Ali, glavni odvjetnik u slučaju.

On je dodao da su glavni osumnjičenici časnici iz vojnog vrha i vojnici.

Pravni tim, koji uključuje britanskog odvjetnika za ljudska prava Michaela Mansfielda i južnoafričkog međunarodnog pravnog stručnjaka Johna Dugarda, imenovalo je političko krilo Muslimanske braće, Freedom of Justice (FJP) i članovi Vijeća šura, a vodi ih odvjetnički ured sa sjedištem u Londonu – ITN Solicitors.

Naredni koraci

Al Jazeerin novinar Rory Challands  izvještava iz Kaira da pravni tim razmatra šta bi bio njihov naredni korak.

“Najvjerojatniji pravci su ili Međunarodni sud pravde u Haagu ili Međunarodni kazneni sud, pokušati pronaći negdje nekoga ko bi ovo zapravo mogao pretvoriti u optužnicu”, kaže Rory Challands.

Egipatski državni mediji izvijestili su u subotu da je Vijeće egipatskih sudija izdalo neobavezujuću preporuku administrativnom sudu da se FJP (Freedom of Justice, političko krilo Muslimanske braće) raspusti, koji već razmatra tužba za zabranu stranke zbog svoje povezanosti sa Muslimanskom braćom, a što je u suprotnosti sa zakonima o formiranju vjerskih stranaka.

Ranije u subotu, Muslimanska braća su kazala kako su spremni na nacionalni dijalog kojim bi se okončala politička pat-pozicija u kojoj se nalazi zemlja i tokom koje je dosad ubijeno više od 1.000 ljudi, uglavnom Mursijevih pristalica, otkako je vojska 3. jula počela nasilno rastjerivati demonstrante.

(AJ Balkans)

Share This Article