Lider iračkih Kurda pozdravio promjene u Turskoj

sanel
By sanel

Lider Regionalne kurdske samouprave na sjeveru Iraka Masoud Barzani, pozdravio je pozitivne promjene u Turskoj, posebno one u vezi sa odobravanjem zahtjeva Kurda u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Došao sam sa namjerom da podržim proces pronalaženja rješenja”, rekao je tokom posjete Diyarbakiru, gradu na jugoistoku Turske, Masoud Barzani govoreći o rješenju koje je ponudila Turska za kurdsko pitanje.
 
Barzani je stigao u Diyarbakir na poziv turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.
 
“Imam puno nade i vjere da će se odlične stvari desiti. Svi primjete kako se dešavaju ogromne promjene. Posebno za Kurde. Imam puno nade, kako zbog toga što se nalazim ovdje, tako i zbog razvoja događaja”, rekao je Barzani koji se sastao sa gradonačelnikom tog grada Osmanom Baydemirom.
 
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je prilikom posjete Dijarbakiru, gradu na jugoistoku zemlje sa pretežno kurdskim stanovništvom, da su Turci i Kurdi, ali i drugi narodi u toj zemlji oduvijek bili i da će ostati braća.
 
Turska vlada postigla je ranije sporazum u posrednim pregovorima sa vođom terorističke organizacije PKK Abdullahom Ocalanom, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kaazne, a kojim se predviđa razoružavanje pripadnika te organizacije i njihovo napuštanje teritorije Turske, što je u velikoj mjeri i ispoštovano.

(AA)

Share This Article