Karzai pozvao talibane da razgovaraju o američko-afganistanskom sporazumu

sanel
By sanel

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u subotu talibanske pobunjenike da prisustvuju velikoj tradicionalnoj skupštini Loya Jirga, koja iduće sedmice treba da se izjasni o produženju američke vojne prisutnosti u zemlji poslije 2014.

Ova skupština će se sastati u četvrtak i trajat će četiri dana da bi razmotrila bilateralni sporazum o sigurnosti o kojem Washington i Kabul pregovaraju već nekoliko mjeseci.

– Molimo pobunjenike da dođu u Loyu Jirgu da bi iznijeli svoj stav – kazao je afganistanski predsjednik na konferenciji za štampu u Kabulu.

– Oni su dio afganistanskog naroda i imaju pravo da učestvuju u radu skupštine – dodao je.

Talibani, koje je američka vojna koalicija otjerala s vlasti 2001. godine, smatraju Loyu Jirgu “farsom” i upozoravaju njene učesnike da će biti “kažnjeni” ako sporazum bude odobren.

Sporazum bi omogućio afganistanskim snagama da računaju na američku podršku, naročito zračnu, kada se 75.000 vojnika NATO-a povuče do kraja 2014., nakon čega bi moglo buknuti nasilje u zemlji koju djelimično kontroliraju talibanski pobunjenici.

U oktobru, nakon dugih pregovora u Kabulu, predsjednik Karzai i američki državni sekretar John Kerry saopćili su da su postigli djelimični sporazum i da nisu mogli riješiti u potpunosti osjetljivo pitanje imuniteta za američke vojnike.

(Fena)

Share This Article