Historijski sastanak ministara Egipta i Rusije

sanel
By sanel

Šefovi diplomatija Egipta i Rusije Nabil Fahmi i Sergej Lavrov razgovarali su danas u Kairu o jačanju međudržavnih odnosa što bi, prema ocjeni agencije AP, moglo da nagovijesti historijski prekoret egipatske spoljne politike.

Moskva je 20 godina bila glavna saveznica Egipta, 1970-ih godina su je istisnule SAD, a sada izgleda da se klatno vraća na rusku stranu.

“Nadamo se saradnji s Rusijom u mnogim oblastima zbog njenog značaja u međunarodnoj areni. Nadamo se jakim, kontinuiranim i stabilnim odnosima sa Rusijom. Želimo da podstaknemo odnos koji već postoji”, rekao je Fahmi na konferenciji za novinare poslije razgovora s Lavrovom.

Upitan da li će Rusija po značaju zamijeniti SAD u egipatskoj spoljnoj politici, Fahmi je naveo da Kairo ne traži “zamjenu ni za koga”.

“Značaj Rusije je preveliki da bi bila zamjena za bilo koga”, naveo je on

Lavrov je kazao da Rusija želi povratak stabilnosti u Egipat koji potresaju nemiri od svrgavanja bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je bio čvrst američki saveznik.

Odnosi Kaira s Washingtonom, međutim, postali su zategnuti od vojnog udara jula ove godine, kada je svrgnut i predsjednik Muhamed Mursi.

(Onasa)

Share This Article