Suspendiran nogometaš zbog podrške Mursiju

sanel
By sanel

Komitet nogometnog kluba Al-Ahly je napadaču Ahmedu Abdel Zaheru u Egiptu izrekao zabranu igranja nogometa zbog njegove privrženosti protivnicima vojnih vlasti.

U okviru afričke Lige prvaka Abdel Zaher je postigao pogodak (drugi na susretu) u 78. minuti nedjeljne utakmice protiv južnoafričkog Orlando Piratesa, nakon čega je podigao četiri prsta, što je poznati simbol demonstranata sa kairskog Trga Rabia u borbi protiv vladavine vojnog režima u Egiptu.

Al-Ahly je pobijedio sa 3:1 u drugoj utakmici finala i osvojio osmu titulu afričkog prvaka.

Glasnogovornik kluba kazao je da je komitet Al-Ahlyja potpisao odluku, koju bi kasnije trebalo potvrditi Upravno vijeće kluba.

Iz Al-Ahlyja su objavili kako Abdel Zaher neće putovati na FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo zbog salutiranja sa četiri prsta.

Oštre kazne

Podizanjem četiri prsta izražava se podrška predsjedniku Muhamedu Mursiju, kojeg je nasilno svrgnula vojska u julu ove godine.

Mursi je prvi demokratski izabran predsjednik u Egiptu, a trenutno je optužen za poticanje vala sukoba u kojem su mnogi demonstranti smrtno stradali.

Abdel Zaher nije jedini sportista koji je kažnjen zbog javnog davanja podrške Mursiju.

Prošlog mjeseca je kung-fu borcu Mohammedu Youssefu zbog korištenja iste geste na dodjeli medalja izrečena dvogodišnja zabrana natjecanja.

Na web stranici Ministarstva sporta Egipta izašlo je saopćenje u kojem se napadač Al-Ahlyja strogo kritizira, te mu se prijeti oštrom kaznom.

(AJB)

Share This Article