Abbas najavio prekid mirovnih pregovora

sanel
By sanel

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio je da će proglasiti kraj mirovnog procesa, ako Izrael ne poništi tendere za više od 20.000 novih domova za židovske naseljenike.

Objava tih tendera za okupiranu Zapadnu obalu je do sada najveća, saopćio je izraelski ljevičarski pokret Mir sada, koji se protivi širenju židovskih naselja.

Ona prijeti da doprinese naglom rastu broja židovskih naseljenika, kojih već ima 550.000 na Zapadnoj obali i anektiranom istočnom Jerusalemu.

Sjedinjene Američke Države, čiji je prvi diplomata John Kerry bio u regionu prošle sedmice, u pokušaju da spasi mirovne pregovore, izrazile su “duboku zabrinutost”.

Zvaničan ultimatum

Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da ga je Abbas zadužio da objavi zvaničan ultimatum o napuštanju pregovora četvorki bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine Evropska unija, Rusija, SAD i Ujedinjeni narodi.

“Ako Izrael ne povuče najnovije planove o izgradnji za naselja, to će izazvati zvanično proglašenje kraja mirovnog procesa”, citirao je u utorak uveče Erekat Abbasa.

Ekart je izjavio da će se Palestinci žaliti Vijeću sigurnosti UN-a zbog ubrzanja planova o širenju  židovskih naselja na Zapadnoj obali.

“U narednim satima palestinsko rukovodstvo će razmatrati upućivanje žalbe Vijeću sigurnosti UN-a i tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, ako Izrael ne poništi najnovije poteze u naseljavanju”, rekao je sinoć Saeb Erekat.

Izrael priprema planove za gradnju oko 24.000 kuća za židovske doseljenike na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, objavila je u utorak skupina koja se protivi gradnji dovodeći u pitanje vladinu predanost postizanju mira s Palestincima.

Pokret Mir sada je izvijestio da je Ministarstvo graditeljstva prošloga mjeseca raspisalo natječaje za izradu urbanističkih planova, ali da radovi ne bi trebali početi odmah, prenosi Hina.

“Natječaji su rana faza onoga što prema našem mišljenju otvara vrata gradnji, ne u kratkom roku nego za nekoliko godina”, stoji u priopćenju pokreta.

Izgradnja naselja glavni kamen spoticanja

No, ističe se da projekti moguće gradnje 19.786 kuća na Zapadnoj obali i 4.000 u istočnom Jerusalemu važan pokazatelj stava Vlade prema budućoj gradnji, u vrijeme kada s Palestincima pregovara o zamjeni teritorija za mir.

Izgradnja se planira uprkos upozorenjima Sjedinjenih Američkih Država i Palestinaca da bi takvi potezi mogli ugroziti mirovne pregovore, obnovljene krajem srpnja poslije tri godine zastoja.

Palestinci smatraju da će izraelska naselja na područjima okupiranim 1967. godine onemogućiti stvaranje održive palestinske države.

Izgradnja židovskih naselja na tim područjima glavni je kamen spoticanja u mirovnom procesu. Većina zemalja naselja drži ilegalnima prema međunarodnom zakonu.

Na području Zapadne obale i istočnog Jerusalema živi 500.000 Židova uz 2,5 milijuna Palestinaca.

(AJB)

Share This Article