Oslobođeno 39 pritvorenika u Egiptu

sanel
By sanel

Oslobođeno je 39 osoba koje su pritvorene zbog prisustva na protestima na Trgu Ramses u glavnom gradu Egipta Kairu 17. augusta, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA). Egipatski sud donio je odluku o oslobađanju 39 osoba koje su pritvorene zbog navoda da su okupirali džamiju Fetih, jer su bili protiv zaustavljanja protesta.

Kazneni sud u Kairu ranije je donio odluku o oslobađanju ovih pritvorenika, ali Tužilaštvo Egipta uložilo je žalbu na tu odluku.

Osumnjičeni su optuženi za “članstvo u Muslimansku braću sa ciljem disfunkcije zakonskih odredbi, nanošenja šteta privatnoj i javnoj imovini, pružanje otpora vlastima, napade na građane, nasilje, napade na policiju, posjedovanje oružja i ručne bombe i pokušaj ubistva“.

Oko 400 pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija, protestovali su korištenje sile vlasti tokom demonstracija na trgovima u Kairu Rabiatul Adeviyye i Nahda. Oni su pobjegli od napada egipatskih snaga sigurnosti i sakrili su se u džamiju Fetih 16. augusta, a 17. augusta, pripadnici snaga sigurnosti su ušli u džamiju i pritvorili ih sve.

(AA)

Share This Article