S. Arabija želi biti stalna članica VSUN-a

sanel
By sanel

Saudijska Arabija odbila je privremeno članstvo pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) jer želi biti stalna članica ove organizacije, kako bi predstavljala sve Arape, prenosi Anadolu Agency (AA). Saudijska Arabija je prošlog mjeseca izabrana za privremenu članicu VSUN-a, odnosno za članstvo od dvije godine. Stalni predstavnik Saudijske Arabije pri UN-u Abdullah bin Yahya al-Muallimi saopćio je da su saudijske vlasti odbile taj prijedlog, zbog toga što VSUN-a ne postiže uspjehe u rješavanju problema na Bliskom istoku.

Ambasador al-Muallimi je pozvao da se ukine ili da se ograniči mogućnost korištenja sistema veta u UN-u.

“Zbog toga što se sistem veta koristi u loše svrhe, kriza u Siriji ne jenjava, i to pod UN-ovom kontrolom. Ljudi umiru, a na milione ih je protjerano“, poručio je al-Muallimi.

VSUN-a je najjači organ UN-a koji donosi političke odluke o sankcijama, uključujući i odluke o vojnim intervencijama. Stalne članice VSUN-a su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina i one mogu uložiti veto za odluke u kojima ne vide svoj interes. Do sada su Kina i Rusija uložile veto na tri odluke koje su donesene u VSUN-a od početka sirijske krize.

Ostalih deset država VSUN-a mijenjaju se svake dvije godine, a izbor se vrši po regijama. Tako se iz Afrike izaberu tri države, iz Azijsko-Pacifičkog područja dvije, Istočne Evrope jedna, dvije države iz regiona Zapadne Evrope i drugih, te dvije zemlje iz Latinske Amerike i Kariba.

Saudijska Arabija je izabrana iz grupe Azija-Pacifik za period 2014-2015.

Generalna skupština UN-a broji 193 članice i, uprkos svojoj demokratskoj strukturi, ovaj organ ne može donijeti odluke o sankcijama bez naređenja VSUN-a.

(AA)

Share This Article