Premijer Libije upozorava na intervenciju

sanel
By sanel

Premijer Libije Ali Zeidan, upozorio je građane svoje zemlje na moguću intervenciju stranih sila, ukoliko se haos u državi ne okonča.

“Međunarodna zajednica ne može tolerirati državu u centru Sredozemlja, koja predstavlja izvor nasilja, terorizma i ubistava”, rekao je Zeidan, koji je pokrenuo kampanju protiv milicija u Libiji.

Navodeći primjer Iraka, libijski premijer upozorio je da bi trenutna situacija mogla dovesti do, kako je rekao, intervencije stranih okupacionih snaga u Libiji, prenio je France Presse.

Zeidan je podsjetio da je njegova zemlja još uvjetovana rezolucijom Poglavlja VII Povelje Ujedinjenih naroda, koja dozvoljava međunarodnoj zajednici da intervenira da bi zaštitila civile.

Poziv na ulice

Premijer je na konferenciji za novinare pozvao Libijce da se bore protiv naoružanih milicija.

“Narod mora izaći na ulice i podržati vojsku i policiju”, rekao je Zeidan i dodao da država još nije izgrađena i da je za to potrebno vrijeme.

Zeidanovo obraćanje uslijedilo je poslije niza napada u Tripoliju i na istoku Libije, u kojoj, od kada je s vlasti svrgnut Muammar Gaddafi, vlada haos i bezakonje.

Gaddafi je svrgnut s vlasti, a zatim i ubijen prije dvije godine, ali su mnoge pobunjeničke grupe koje su se borile protiv njega odbile da vrate oružje i sada funkcioniraju kao manje-više autonomne milicije, ponekad i protiv same Vlade.

Pripadnici jedne od njih u oktobru su, na kratko, oteli premijera, a zatim ga pustili.

(AJ Balkans)

Share This Article