Gaza: Pacijenti pate zbog redukcija struje

sanel
By sanel

Ministar zdravstva Palestine Mufid al-Muhallelati izjavio je da se oko 500 pacijenata u lokalnim bolnicama nalazi u vrlo teškim uslovima zbog neadekvatne njege uzrokovane redukcijama struje

Zbog sve češće redukcije električne energije u Gazi veliki broj pacijenata na tom području nalazi se u vrlo teškim uvjetima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva Palestine Mufid al-Muhallelati izjavio je da se oko 500 pacijenata u lokalnim bolnicama nalazi u vrlo teškim uslovima.

“Zbog redukcije struje u području Gaze, 476 pacijenata s bubrežnim bolestima mogli bi se suočiti sa velikim probemima jer neredovno rade aparati za dijalizu. I ostali pacijetni bi mogli imati probleme ako ne mognemo koristiti inkubatore, operacijske sale, laboratorije, banke krvi i ako ne mognemo pružati intenzivnu njegu”, kazao je on.

 

Ugrožen sistem

Naglašava da je redukcija struje ugrozila cijeli zdravstveni sistem u Gazi, dodajući da je to kap koja je prelila čašu u ionako vrlo nepovoljnim uslovima za pacijente.

“Zbog redukcije struje Gaza je ostala u mraku. Zdravstveni sektor Gaze preživljava veliki lom”, kazao je al-Muhallelati.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme hitne korake kako bi pomogla bolesnima u Gazi, kao i da izvrši pritisak na Izrael da konačno prestane sa okupacijom Palestine.

Inače, zbog nedovoljnih količina nafte i goriva u Pojasu Gaze su vrlo česte redukcije struje u trajanju i od po 12 sati dnevno.

 

(AJ Balkans)

Share This Article