Erdogan: Nama ništa ne treba, ali neka se EU izjasni zašto ne želi Tursku

sanel
By sanel

U okviru zvanične posjete Poljskoj, premijer Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je konferenciji “Odnosi između Evropske unije (EU) i Turske”, a koja se održava u Institutu za međunarodne odnose u Varšavi, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjećajući da u zemljama EU živi i radi oko šest miliona građana porijeklom iz Turske, Erdogan je rekao su Turci već u Evropi no da unatoč tome ”postoje prepreke u pristupanju Turske Evropskoj uniji”.
 
Prema njegovim riječima, pomenuta prepreka jeste broj stanovnika Turske koji premašuje broj stanovnika većine evropskih zemalja, a pojedinih i višestruko.
 
U svom izlaganju Erdogan se, također, osvrnuo na činjenicu da je Turska muslimanska zemlja, ali da to nipošto ne bi trebalo predstavljati prepreku u pristupanju njegove države EU.
 
Budući da je svima poznata evropska prošlost vjerskih i međuetničkih sukoba, a poznato je i to da se Evropa sada ponosi raznolikošću, muslimanske zemlje, a prije svega Turska, rekao je Erdogan, vjeruju kako Evropa ne gaji predrasude te vrste te se nada da neće ni u budućnosti.
 
On je kazao da se, ukoliko tako nešto postoji, Evropa mora jasno deklarirati o tome.
 
Erdogan je rekao i da bi se, ukoliko bi se Turska uporedila sa nekom od punopravnih članica EU, utvrdilo da ta članica nema ništa što njegova domovina veća nema.
 
On je rekao kako iz EU stalno poručuju da Turska ne ispunjava uvjete za priključenje, no da neće da preciziraju koje uvjete jer znaju kako u Turskoj postoji politička volja koja bi postigla sve zadane ciljeve i odvela zemlju ka članstvu u EU.
 
Erdogan je podsjetio na neke primjere gdje su evropske zemlje morale izdvajati milijarde eura za ekonomije novih članica, te podsjetio kako Turskoj ne treba ništa.
 
On je istakao da je 2004. oko 70 do 75 procenata javnosti smatralo kako je nužno da Turska uđe u EU no da je u ovom trenutku isti procent Turaka, a sve zbog evropske politike dvostrukih standarda, izgubio nadu da će se njihova zemlja ikada priključiti EU.

(AA)

Share This Article