Tunis: Nastavljeni razgovori o novoj vladi

sanel
By sanel

Opozicioni političar u Tunisu Ahmed Mestiri, kojeg je predsjedništvo Tunisu zadužilo da formira vladu, izjavio je da će prihvatiti funkciju premijera samo kada dobije podršku svih partija, javlja Anadolu Agency (AA). “Sve dok me četiri grupe koje su uključene u nacionalni dijalog ne proglase kandidatom ne želim prihvatiti funkciju premijera”, rekao je on.

Inače, u procesu nacionalnog dijaloga učestvuju Sindikat radnika Tunisa, Unija trgovaca i zanatlija, Nacionalna unija advokata i Unija za zaštitu ljudskih prava.

Iako ga mnogi kritikuju zbog poodmakle dobi, 87-godišnji Mestiri izjavljuje da ima snagu i volje da postane premijer i da vodi zemlju. Naglašava da je njegova najveća prednost to što nije blizak nijednoj političkoj partiji u zemlji. Također je izjavio da bi u slučaju da postane premijer, kao svoga zamjenika postavio drugog kandidata za premijera Muhammeda en-Nasira.

Predsjedništvo Tunisa je saopćilo da će prihvatiti bilo kojeg kandidata kojeg odaberu partije i grupe uključene u nacionalni dijalog.

(AA)

Share This Article