Turska nastavila pregovore sa EU-om

sanel
By sanel

Turska je u utorak, na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu, otvorila pregovore sa Europskom unijom u poglavlju Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, što je prvo poglavlje koje otvara nakon stanke koja je trajala duže od tri godine.

Turska ima status kandidata od 1999. godine, a pristupne pregovore počela je u listopadu 2005 – isti dan kada i Hrvatska – no u posljednje tri godine nije otvorila niti zatvorila nijedno poglavlje.

Dio pregovaračkih poglavlja je zamrznut, jer Ankara odbija normalizirati odnose s Ciprom, a zastoju pridonose nevoljkost više utjecajnih zemalja članica da Turska ikada postane članica.

Od 33 poglavlja Turska je do sada otvorila pregovore u njih 13, a zatvorila samo jedno i to ono najlakše – Znanost i istraživanje.

Fule: Uskoro novi uvjeti

Tursko izaslanstvo u pregovorima je vodio ministar za europske poslove i glavni pregovorač Egemen Bagis, a s europske strane bili su povjerenik za proširenje Štefan Fule i litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius.

„Drago mi je što smo otvorili 14. poglavlje u pristupnim pregovorima s Turskom – poglavlje 22 o regionalnoj politici“, rekao je Linkevičius.

„Vjerujem da pregovarački proces ostaje glavni instrument našeg angažmana i nadam se da će EU uskoro moći postaviti jasne i eksplicitne uvjete koje Turska mora ispuniti za otvaranje dva ključna poglavlja 23 i 24 – Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost“, rekao je Fule, zaključujući kako očekuje da više neće biti tako duge stanke da bi se otvorilo neko poglavlje.

(AJ Balkans)

Share This Article