Mursi doveden na sud

sanel
By sanel

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi, kojeg je egipatska vojska svrgnula s vlasti 3. jula nakon masovnih demonstracija protiv njegove vladavine, u ponedjeljak je stigao u policijsku akademiju u Kairu gdje će mu se suditi zbog poticanja na nasilje, javljaju agencije.

Mursiju će se suditi zajedno s još 14 visokih članova Muslimanske braće, a budu li proglašeni krivima, prijeti im smrtna kazna ili doživotni zatvor.

Kako javljaju egipatski mediji, Mursi je do akademije prebačen helikopterom.

Na istom se mjestu inače održavaju i ročišta u procesu protiv drugog bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka.

Posmatrači strahuju da bi suđenje moglo produbiti neprijateljstva između Muslimanske braće i prijelazne vlade koju podržava vojska u trenutku dok se bori uspostaviti stabilnost u zemlji.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da će suđenje pokazati ide li Egipat prema demokratiji ili se vraća dominaciji vojske nad civilnim društvom.

Jake mjere osiguranja

Na dan suđenja Muhamedu Mursiju i liderima Muslimanske braće 4. novembra, poduzete su velike sigurnosne mjere u Krivičnom sudu u Kairu.

I dok Muslimanska braća i njihove pristalice pozivanju na okupljanje građana ispred zatvora Tora gdje bi se suđenje trebalo održati, tenzije u Egiptu rastu.

Mursijevo pojavljivanje u sudnici bit će prvi izlazak u javnost otkako ga je vojska svrgnula i zatvorila 3. jula.

Mursi je optužen za poticanje ubistva demonstranata izvan predsjedničke palate u Kairu prošle godine. Kritičari tvrde da su ove optužbe politički motivirane.

Tokom četiri mjeseca pritvora, Mursi gotovo da nije imao kontakata sa vanjskim svijetom.

Prema informacijama Muslimanske braće, nije mu bilo dozvoljeno sastajanje sa advokatima, a porodici je telefonirao svega dva puta.

Očekuju da će njegovo pojavljivanje ponovo izvesti ljude na ulice.

Posjeta Kerryja

Američki državni sekretar John Kerry posjetio je Kairo dan prije suđenja Mursiju.

Istovremeno, pripadnici egipatskih snaga sigurnosti pritvorili su petoricu vođa Muslimanske braće u Port Saidu, prenosi Anadolija.

Oni su pritvoreni zbog umiješanosti u sukobe u gradu Al-Minye, a egipatske vlasti navode da su članovi Muslimanske braće pritvoreni u okviru operacija “borbe protiv terorizma i nasilja”.

Kerryjeva posljednja posjeta Egiptu se desila u martu, kada je pozvao Mursija i Vladu da pokrenu ekonomske reforme i naglasio važnost političke inkluzivnosti.

Početkom jula egipatska vojska svrgnula je predsjednika i postavila privremenu Vladu.

Poziv novoj vladi

Washington je u više navrata pozvao privremenu Vladu da inkluzivnije vlada, uključujući i priključenje Muslimanske braće i obnavljanje vladavine demokratije.

Umjesto toga, Vlada je poduzela oštrije mjere protiv Muslimanske braće. Stotine pristalica su ubijene, a lideri Braće su iza rešetaka, što je oživjelo strahove da će neki članovi te grupe podići oružje protiv države.

Pro-Mursijeva alijansa pozvala je ranije na svakodnevne proteste do početka suđenja bivšem predsjedniku.

Optužnice se vezuju za smrt desetine ljudi u sukobima ispred predsjedničke palače u decembru, kada je Mursi naljutio svoje protivnike dekretom kojim proširuje svoju moć.

Mursi se nalazi u pritvoru na tajnoj lokaciji od jula. Od tada, borci skoro svakodnevno napadaju snage sigurnosti na Sinajskom poluotoku.

(AJ Balkans)

Share This Article