SAD ubile Hakimullah Mehsuda, vođu pakistanskih talibana

sanel
By sanel

Khan Said, poznat i po imenu Sajna, imenovan je za novog šefa pakistanskih talibana, nakon što je Hakimullah Mehsud ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

Saida je izabrala Šura, savjetodavno tijelo Tehreek-e-Talibana Pakistana (TTP), u subotu.

Sajna je ranije vodio operacije TTP-a u Južnom Vaziristanu i o njemu se ne zna puno, osim da je bio pouzdan Mehsudov poručnik.

Pakistan je svoje sigurnosne snage stavio u stanje pripravnosti nakon ubistva Mehsuda u regiji Sjeverni Vaziristan na granici Afganistana.

Al Jazeerin reporter Imtiaz Tyab javlja iz Islamabada da vlasti očekuju odmazdu talibana nakon Mehsudove smrti.

“Pakistanski talibani nisu rekli da će uzvratiti udarac, ali bi bilo čudno ako to ne učine. Ta grupa je poznata po iznenadnim napadima na civilno stanovništvo”, dodao je Tyab.

Ugroženi pregovori

Pakistanski zvaničnici strahuju da će Mehsudova smrt ugroziti planirane mirovne razgovore s talibanima.

On je ubijen zajedno sa još četiri osobe (među njima njegova dva pripadnika osiguranja), kada je raketa pogodila njihovo vozilo u sjeverozapadnoj regiji Sjevernog Vaziristana, rekao je neimenovani predstavnik talibana.

Mehsud je ubijen jedan dan prije nego što su pakistanski zvaničnici rekli da će poslati tročlani tim na početak mirovnih pregovora s talibanima.

U međuvremenu, Mehsudovu smrt nisu zvanično potvrdili ni predstavnici pakistanskih vlasti niti Vlada SAD-a.

Pakistan osuđuje napade

Ne komentirajući smrt lidera talibana, pakistanska Vlada je saopćila da najoštrije osuđuje napade bespilotnih letjelica kao kršenje suvereniteta Pakistana.

Premijer Pakistana Nawaz Sharif se založio za razgovore s talibanima u pokušaju da se okonča njihova kampanja nasilja u kojem je ubijeno na hiljade ljudi u bombaškim napadima i pucnjavi širom zemlje, navodi Tanjug.

Očekuje se da će Mehsud biti sahranjen u subotu popodne, a prema nekim izvorima dženaza će biti obavljena u glavnom gradu Sjevernog Vaziristana, Miranshahu, oko pet kilometara od mjesta gdje je on poginuo.

Prema pakistanskom listu Ekspress Tribunu, Mehsud je već sahranjen, na nepoznatoj lokaciji u Sjevernom Waziristanu i ovaj izvještaj ne može da bude potvrđen iz nezavisnih izvora.

(AJ Balkans)

Share This Article